“ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΜΙΣΟΥΣ” Κριτήριο Αξιολόγησης με Απαντήσεις

ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΜΙΣΟΥΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ

 Κείμενο 1 

Ρητορική Μίσους: Γιατί οι λέξεις έχουν σημασία

hate speechΤι είναι ο λόγος μίσους;

Ο λόγος μίσους έχει να κάνει με τον δημόσιο λόγο που παρακινεί το κοινό να αναπτύξει μια στάση διάκρισης, μίσους ή ακόμα και βίας κατά των μελών μιας συγκεκριμένης ομάδας εξαιτίας κάποιου χαρακτηριστικού τους γνωρίσματος που τα ενσωματώνει σε αυτήν. Τα περισσότερα κράτη του κόσμου στην προσπάθεια να καταπολεμήσουν τον ρατσισμό και τις εθνοτικές διακρίσεις έχουν συνταχθεί με το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ, θεσπίζοντας νόμους που ποινικοποιούν τον λόγο μίσους (hate speech). Αναλυτικότερα, ως ρητορική μίσους ορίζονται όλα τα είδη έκφρασης που υποκινούν, προωθούν, διαδίδουν ή δικαιολογούν τη βία, το μίσος ή τις διακρίσεις κατά προσώπου ή ομάδας λόγω των πραγματικών ή αποδιδόμενων χαρακτηριστικών, όπως η φυλή, το χρώμα, η γλώσσα, η θρησκεία, το φύλο, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η εθνοτική καταγωγή κ.ά. Σύμφωνα με την ακαδημαϊκή έρευνα, ο λόγος μίσους επιμερίζεται σε δύο κατηγορίες: σε παράνομο λόγο μίσους (hard hate speech) και λανθάνοντα λόγο μίσους (soft hate speech). Ο πρώτος τύπος συνιστά μια ευθεία και άμεση έκφραση προτροπής σε βία και στοιχειοθετείται νομικά, ενώ ο δεύτερος αποτελείται από έμμεσες μειωτικές αναφορές που οικοδομούν μια αρνητική εντύπωση για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Ο ρόλος των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως έχει ενταθεί η διασπορά λόγου μίσους, ειδικότερα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Το διαδίκτυο διέπεται από ανωνυμία οπότε δημιουργείται μια (ψευδο)εντύπωση στους χρήστες πως μπορούν να λειτουργούν με όρους ασυδοσίας. Επίσης, σε αυτό παίζουν μεγάλο ρόλο μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, καθώς θέτουν τους όρους της δημόσιας συζήτησης που εκτυλίσσεται στον ψηφιακό χώρο με όρους κερδοφορίας. Πρόκειται για τη λεγόμενη οικονομία της προσοχής, όπου οι αλγόριθμοι των πλατφορμών προτεραιοποιούν το περιεχόμενο που θα φέρει τη μεγαλύτερη εμπλοκή των χρηστών (users’ engagement). Συχνά, τείνουμε να βλέπουμε φορτισμένο περιεχόμενο που θα μας κάνει να ξοδέψουμε περισσότερο χρόνο στην εκάστοτε πλατφόρμα. Σημαντικό το ερώτημα που αναδύεται: Στο βωμό της ελευθερίας του λόγου πρέπει να άρουμε εν συνόλω τον έλεγχο περιεχομένου;

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την Ρητορική Μίσους;

Έχουμε τη δυνατότητα να επανεκπαιδευόμαστε στο πως ζούμε, πως επικοινωνούμε, πως εκφραζόμαστε. Επαφίεται στη δράση των πολιτών, των πλατφορμών και των θεσμών η μετακίνηση προς μια κοινωνία περισσότερης αλληλεγγύης και λιγότερης πόλωσης.

“Διασκευασμένο άρθρο του Δ. Ελαφρόπουλου από την εφημερίδα Το Βήμα”
 Κείμενο 2 

Κατανοούμε τα μέσα επικοινωνίας παράγοντας μέσα επικοινωνίας

efimerides_2Η προσέγγιση για την εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας είναι διαφορετική. Παράγοντας την δική τους εφημερίδα τοίχου, οι μαθητές θα αποκτήσουν κάποια επίγνωση σχετικά με την παραγωγή εφημερίδων και θα μάθουν για την πραγματικότητα των μέσων επικοινωνίας «από μέσα». Η διδακτική εμπειρία έχει δείξει ότι αυτή η προσέγγιση δίνει στους μαθητές μια μορφή άμεσης πρόσβασης σε έντυπα μέσα που είναι όχι τόσο προσιτά στην καθημερινή τους ζωή. Οι μαθητές θα δουν αυτό το είδος μέσων ενημέρωσης με κριτικό πνεύμα και θα αξιολογήσουν επίσης τα ηλεκτρονικά μέσα, και την δική τους χρήση αυτών των διαφορετικών ειδών μέσων επικοινωνίας, από μια νέα προοπτική. Θα αναπτύξουν, έτσι, γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας. Παράλληλα, προσφέρει δυνατότητα για διαθεματική διδασκαλία και συνεργασία. Η συγγραφή και αναθεώρηση κειμένων θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της διδασκαλίας της γλώσσας, ενώ ο σχεδιασμός θα μπορούσε να γίνει εργασία για το μάθημα των εικαστικών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια τάξη μπορεί να ξεκινήσει μόνη της, με τη συνεισφορά συντακτικής ομάδας μαθητών που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ο γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας αποτελεί βασικό στοιχείο στην Εκπαίδευση για τη Δημοκρατική Ιδιότητα του Πολίτη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – τον ενεργό, συμμετέχοντα πολίτη. Ο γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας περιλαμβάνεται στην ευρύτερη έννοια της επικοινωνιακής ικανότητας. Αναφέρεται στο πολύπλοκο πλήθος των μέσων επικοινωνίας, και οι μαθητές τα μαθαίνουν και ασκούνται σε αυτά. Τα έντυπα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας τοίχου, είναι σημαντικά στην καθημερινή επικοινωνία, με την οποία πρέπει να εξοικειωθούν οι μαθητές. Ωστόσο, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα στοιχείο στο πλαίσιο του συνολικού στόχου του γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας.
“πηγή: “living democracy”
 Κείμενο 3 

Θηρία

Το ποίημα είναι του Μηνά Δημάκη (1913-1980), από την συλλογή Πορεία μέσα στη Nύ-
χτα, Eρμής, 1999.

Εικόνες
Στοιβάζονται στα κατατόπια της μνήμης
Αναμνήσεις
Συνωστίζονται αλληλοκυνηγιούνται
Kαι είναι ανάγκη να τις τιθασέψεις
Nα κυριαρχήσεις σ’ αυτές
Kαι γίνεσαι θηριοδαμαστής
Όταν εκείνες το θέλουν να σε κατασπαράξουν
Όταν ακάθεκτες ορμούν την ψυχή να ξεσκίσουν
Nα! η τίγρης η ύαινα το λιοντάρι
Σε κυνηγούν ζωντανό-πεθαμένο
Πληγές που γιατρεύτηκαν ξανανοίγουν
Kαι τι μάχη
Tι άσκηση να μερώσεις
Nα δαμάσεις τόσα θηρία
Nα φτιάσεις τόσα κλουβιά
Για τις ώρες της άγριας επίθεσης

ΘΕΜΑΤΑ

 ΘΕΜΑ Α 

Α1. Να αποδώσετε συνοπτικά τα οφέλη από τη συμμετοχή στη σχολική εφημερίδα, όπως παρουσιάζονται στο κείμενο 2 (60- 70 λέξεις)

 Μονάδες 20 

 ΘΕΜΑ Β 

Β1. Να γράψετε στο τετράδιό σας δίπλα στον αριθμό της Στήλης Α το γράμμα από τη Στήλη Β που αντιστοιχεί στην ορθή απάντηση, με βάση το περιεχόμενο του Κειμένου 1 και 2 (χωρίς αναφορά σε χωρία των κειμένων):

THMA B RHTORIKI MISOUS
 Μονάδες 15 

Β2.

α. Να αιτιολογήσετε τον ρόλο των υπότιτλων στο Κείμενο 1 (μονάδες 5)
β. «Σημαντικό το ερώτημα που αναδύεται: Στο βωμό της ελευθερίας του λόγου πρέπει να άρουμε εν συνόλω τον έλεγχο περιεχομένου;». Ποιος είναι ο ρόλος του ερωτήματος ως προς την οργάνωση του λόγου και το επικοινωνιακό αποτέλεσμα; (μονάδες 5)

Μονάδες 10 

Β3.

α. Να εντοπίσετε δύο όρους ειδικού λεξιλογίου στο Κείμενο 1 και να αιτιολογήσετε την επιλογή τους από τον συντάκτη
Μονάδες 5 
β. Να συγκρίνετε τις απόψεις των συγγραφέων στα δύο χωρία: «Τα τελευταία χρόνια … εκάστοτε πλατοφόρμα» (Κείμενο 1) και «Η προσέγγιση για την εκπαίδευση … ιδιαίτερο ενδιαφέρον» (Κείμενο 2) ως προς τη ρητορική μίσους (60-70 λέξεις).
Μονάδες 5 
 Μονάδες 35 

 ΘΕΜΑ Γ 

Να ερμηνεύσετε τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ποιητικό υποκείμενο. Στην απάντησή σας να αξιοποιήσετε τρεις κειμενικούς δείκτες. Πιστεύετε ότι αντανακλά το ποίημα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; (150- 200 λέξεις)
 Μονάδες 15 

 ΘΕΜΑ Δ 

Δ.1. Με αφορμή τα Κείμενα 1 και 2 καλείστε, σε μια εισήγηση σε εκδήλωση του σχολείου σας με θέμα την αναβίωση του θεσμού της σχολικής εφημερίδας, να παρουσιάσετε:α) τις προεκτάσεις του φαινομένου της ρητορικής μίσους και β) τις δράσεις που καλείται να αναλάβει το σχολείο με στόχο την καλλιέργεια του γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας (350 – 400 λέξεις)

 Μονάδες 30 

 

 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ

 ΘΕΜΑ Α 

Α1. Η συμμετοχή στην σχολική εφημερίδα τοίχου έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς προσφέρει στους μαθητές άμεση επίγνωση της παραγωγής έντυπων μέσων, αναπτύσσοντας κριτικό πνεύμα και γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας. Μαθαίνουν με τρόπο βιωματικό την πραγματικότητα των ηλεκτρονικών μέσων, αξιολογούν την αξιοπιστία και τη χρήση του. Παράλληλα, διευκολύνεται η διαθεματική διδασκαλία, με τη συγγραφή να εντάσσεται στη γλώσσα και τον σχεδιασμό στα εικαστικά, συμβάλλοντας στην ενεργό συμμετοχή του πολίτη. (66 λέξεις)

 ΘΕΜΑ Β 

Β1. 1=γ, 2=β, 3=γ, 4=α, 5=γ

Β2. α. Στο Κείμενο 1 γίνεται χρήση υπότιτλων. Αυτοί, συμβάλλουν στην καλύτερη οργάνωση του κειμένου, καθώς το χωρίζουν σε ενότητες. Έτσι, αναδεικνύουν τα επιμέρους θέματα που θίγονται (περιεχόμενο της έννοιας του λόγου μίσους, ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αντιμετώπιση της Ρητορικής Μίσους), διευκολύνοντας τον αναγνώστη, καθώς συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του περιεχομένου του.

Β.2. β. Το ερώτημα: «Στο βωμό της ελευθερίας του λόγου πρέπει να άρουμε εν συνόλω τον έλεγχο περιεχομένου;» λειτουργεί ανακεφαλαιωτικά, καθώς συνοψίζει με τη μορφή ενός σχολίου την πραγμάτευση σχετικά με την ποινικοποίηση του λόγου μίσους που προηγήθηκε. Εκφράζει τον προβληματισμό του συντάκτη και δημιουργεί την αίσθηση διαλόγου, εγείροντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη κι ευαισθητοποιώντας τον σχετικά με τις ενδεχόμενες προεκτάσεις του ελέγχου του περιεχομένου, που μπορεί να υπονομεύσει την ελευθερία του λόγου. Προσδίδει ζωντάνια και αμεσότητα και καθιστά το ύφος οικείο.

Β.3. α. Στο κείμενο 1 γίνεται χρήση όρων ειδικού λεξιλογίου, όπως «λόγος μίσους» και «Ρητορική μίσους». Με αυτούς, αναδεικνύεται το θέμα που θίγεται στο κείμενο σχετικά με τη διακίνηση ιδεών μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, προσδίδει εγκυρότητα και αξιοπιστία στα γραφόμενα, παρουσιάζει τις θέσεις του με αντικειμενικότητα και καθιστά το ύφος επίσημο κι επιστημονικό.

β. Οι απόψεις των συγγραφέων στα χωρία των κειμένων λειτουργούν συμπληρωματικά, προσεγγίζοντας την έννοια της ρητορικής μίσους από δύο διαφορετικές σκοπιές. Στο Κείμενο 1 αποδίδεται η διασπορά ρητορικής μίσους όχι μόνο στην ανωνυμία του διαδικτύου αλλά και στη λειτουργία των αλγορίθμων που αποσκοπούν στο κέρδος. Το Κείμενο 2 παρουσιάζει ως τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος την εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας με στόχο την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και τη γαλούχηση ενεργών πολιτών. (70 λέξεις)

 ΘΕΜΑ Γ 

Το ποιητικό υποκείμενο φαίνεται πως βιώνει μια δύσκολη συναισθηματική κατάσταση, βασανίζεται από μια εσωτερική πάλη. Η απειλή που δέχεται προέρχεται από τη μνήμη του. Συγκεκριμένα, κατακλύζεται από τις αναμνήσεις του, τις οποίες, ήδη από τον τίτλο χαρακτηρίζει ως «θηρία» που προσπαθούν να τον κατασπαράξουν. Αν και έντονα εξομολογητικός ο τόνος του ποιήματος, οι σκέψεις του αποτυπώνονται σε β’ ενικό ρηματικό πρόσωπο, με το οποίο επιδιώκει τη συναισθηματική ταύτιση του αναγνώστη στον οποίο και απευθύνεται άμεσα. Σκέψεις του παρελθόντος και αναμνήσεις αναδύονται από τα βάθη του μυαλού και τον βασανίζουν, πληγώνουν την ψυχή και αναβιώνουν παλιούς πόνους. Ο εικονοπλαστικός λόγος και η προσωποποίηση των αναμνήσεων αισθητοποιούν τη δράση τους, ενισχύουν την παραστατικότητα και πυροδοτούν τη φαντασία του αναγνώστη. Γι’ αυτό και προκύπτει το αίτημα για αγώνα με στόχο την περιχαράκωση και τον έλεγχό τους. Ο άνθρωπος πρέπει να γίνει «θηριοδαμαστής».
Θεωρώ ότι το ποίημα αντανακλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο καταιγισμός πληροφοριών, οι χαλκευμένες ειδήσεις και η έκθεση στη ρητορική μίσους, μπορούν να λειτουργήσουν ως «θηρία» που «ορμούν την ψυχή να ξεσκίσουν». Άλλωστε, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν επιτρέπουν τη λήθη, αφού το ψηφιακό μας αποτύπωμα δεν εξαλείφεται. Όλοι, λοιπόν, καλούμαστε να γίνουμε «θηριοδαμαστές».
(197 λέξεις)

 ΘΕΜΑ Δ 

Αγαπητοί καθηγητές, φίλες και φίλοι συμμαθητές,
Σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση με θέμα την αναβίωση του θεσμού της σχολικής εφημερίδας. Ίσως ένας τέτοιος θεσμός φαντάζει παρωχημένος. Ωστόσο, σε μια εποχή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανάγονται σε κυρίαρχο μέσο ενημέρωσης και βασικό διαμορφωτή απόψεων με τη ρητορική μίσους να τα κατακλύζει, είναι ανάγκη το σχολείο να αξιοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει προκειμένου να μας θωρακίσει.
Πράγματι, διανύουμε μια εποχή όπου η διασπορά λόγου μίσους, ειδικότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει ενταθεί. Η ανωνυμία του διαδικτύου οδηγεί σε ασυδοσία, ενώ οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, προάγουν περιεχόμενο συχνά φορτισμένο και πολωτικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ειδικά εμείς οι νέοι να βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε δημόσιο λόγο που παρακινεί σε διάκριση, μίσος, ακόμα και βία, εναντίον μειονοτικών ομάδων. Ο λόγος μίσους δεν είναι μόνο οι ευθείες εκφράσεις βίας αλλά και οι έμμεσες μειωτικές αναφορές που οικοδομούν αρνητικές εντυπώσεις. Το φαινόμενο αυτό υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και τις αρχές της δημοκρατίας. Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί υποβαθμίζουν την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμηση, γεννώντας ανασφάλεια και φόβο. Άλλωστε, τα αρνητικά σχόλια κάτω από αναρτήσεις είναι μια μορφή λογοκρισίας, αφού καταργούν την ελευθερία έκφρασης.
Απέναντι σε αυτήν την πρόκληση, το σχολείο έχει έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει. Κρίνεται καθοριστική η εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας με τρόπο βιωματικό. Η αναβίωση της σχολικής εφημερίδας αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την καλλιέργεια του γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας. Μέσω της δημιουργίας της δικής μας εφημερίδας, ως μαθητές μπορούμε να αποκτήσουμε επίγνωση της παραγωγής έντυπων μέσων, μαθαίνοντας την πραγματικότητα «από μέσα». Αυτό θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε κριτικό πνεύμα όχι μόνο απέναντι στα έντυπα μέσα, αλλά και στα ηλεκτρονικά, αξιολογώντας τη χρήση τους από μια νέα προοπτική. Βέβαια, είναι σημαντική και η ενθάρρυνση των μαθητών για άρθρωση πολιτικού λόγου, η επεξεργασία και προσέγγιση κειμένων από τον Τύπο αλλά και η σφαιρική γνώση και καλλιέργεια, ώστε να αποφεύγουμε τη χειραγώγηση και να αντιστεκόμαστε στη ρητορική μίσους ως ηθικά άρτιες προσωπικότητες.
Αγαπητοί μου,
τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η σύγχρονή μας πραγματικότητα, υποθάλπουν αρνητικά φαινόμενα που υπονομεύουν όχι μόνο την ιδιωτικότητα αλλά και την ίδια τη δημοκρατία. Η ρητορική μίσους είναι μια σύγχρονη μάστιγα, την οποία μπορούμε να εξαλείψουμε μόνο αξιοποιώντας τα ίδια της τα όπλα. Ας ενισχύσουμε το θεσμό των σχολικών εφημερίδων, είναι ο πιο ευχάριστος και αποτελεσματικός τρόπος γραμματισμού των μέσων. Σας περιμένω στα γραφεία της εφημερίδας μας!
Σας ευχαριστώ
(390 λέξεις)