“Εξ-ουσία ΠΟΛΙΤΩΝ” Κριτήριο Αξιολόγησης με Απαντήσεις

exousia politon

 Κείμενο 1 

Η έννοια της ενεργού πολιτότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης ως στόχος
τους έτους

[…] Η εκπαίδευση για την πολιτότητα αναπτύσσει την αυτοπεποίθηση για υπεύθυνη δράση και θεμελιώνεται σε βασικές αρχές της αλληλεγγύης. Βασική αρχή της αλληλεγγύης η οποία πρέπει να συνειδητοποιηθεί, αλλά και να βιωθεί μέσα από εμπειρίες είναι ότι το δικαίωμα δεν έχει σχέση μόνο με τον εαυτό μας αλλά και με τον άλλο: Όταν βλέπεις τον άλλο να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης/ περιθωριοποίησης/ κοινωνικής energos polithsαδικίας και δεν διαμαρτύρεσαι, δεν συμμετέχεις, δεν διεκδικείς το δικαίωμά του, τότε αμφισβητείς και το δικό σου δικαίωμα. Επομένως, η κοινωνική αλληλεγγύη καταπολεμά την αδράνεια, τον εφησυχασμό, την κοινωνική αδιαφορία, τον ατομισμό και θεμελιώνει την Κοινωνική Συνοχή, την πίστη στις κοινές αξίες και τους σκοπούς μιας κοινωνίας οι οποίοι προωθούν την αλληλεπίδραση και την αίσθηση του ανήκειν (Edwards, 2004).

Ως γνώση η ενεργός πολιτότητα αναπτύσσεται μέσα από συναίσθηση και γνωριμία με το τι συμβαίνει γύρω μας, ποιος είναι ο άλλος και πώς τα δικαιώματά του και το επίπεδο ζωής του επηρεάζονται. Χρειάζεται ακόμη η γνώση της ευρύτερης κοινωνικής πραγματικότητας, με έμφαση στο γεγονός ότι καταρρέει σε ολόκληρη την Ευρώπη το κοινωνικό κράτος, με την κρατική πρόνοια να αδυνατεί να υποστηρίξει επαρκώς τους πολίτες που πράγματι έχουν ανάγκη υποστήριξης. Αποτέλεσμα η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής ευάλωτων ομάδων εκεί όπου τα κονδύλια και τα επιδόματα μειώνονται και καταργούνται για την υγεία, την περίθαλψη, τη στήριξη των ανέργων, των πολύτεκνων οικογενειών, των απόρων, των ΑΜΕΑ κ.ο.κ. Αυξάνονται οι περικοπές και η λιτότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο, καλπάζει η ανεργίαιδιαίτερα μεταξύ των νέων- και αυξάνεται η (λαθρο)μετανάστευση με συνέπειες την περαιτέρω εξαθλίωσή τους και την όξυνση αισθημάτων ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Ως στάση η κοινωνική αλληλεγγύη είναι στάση απέναντι στον άλλο, στο εαυτό μας και στην κοινωνία και θεμελιώνεται σε θετικές αντιλήψεις. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που η κοινωνική αλληλεγγύη στο πλαίσιο της ενεργού πολιτότητας υποστηρίζει δράσεις με σκοπό την εξάλειψη κάθε μορφής στερεοτύπου και, ειδικότερα, την εξάλειψη του χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών και των στερεότυπων κατά των μεταναστών. Μέσα σε αυτό τα πλαίσιο, η εξάλειψη των στερεοτύπων αποτελεί βασικό πυλώνα των στοιχείων και των ενεργειών που χαρακτηρίζουν τον ενεργό πολίτη. Ο πολίτης είναι το αποτέλεσμα της σχέσης «εγώ και ο άλλος». Προϋποθέτει τη συμμετοχή αλλά και την απόσυρση και αποχή, εφόσον έχουμε συναίσθηση τι σημαίνει η αποχή μας.

Βασικός πυλώνας ανάπτυξης δράσης και σύμπραξης στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης είναι ο Εθελοντισμός. […] Επικεντρώνεται στην παροχή ανιδιοτελούς κοινωνικού έργου και παρακινείται από μια ιδιαίτερη στάση ζωής με αξίες, όπως η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική ευημερία. Σχολικές, διασχολικές και ομαδικές δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να καλλιεργήσουν τις αξίες αυτές και να δραστηριοποιήσουν τους μαθητές, υπάρχουν πάρα πολλές και οι πιο σπουδαίες έχουν προταθεί από τους ίδιους τους μαθητές: Σχολικά παντοπωλεία σε συμβατική και ηλεκτρονική μορφή, ανταλλαγή προϊόντων μέσω ιστοσελίδων και ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ομαδικά και ατομικά φροντιστήρια για άπορους μαθητές, παρατήρηση και παρέμβαση στα προβλήματα της κοινότητας και της γειτονιάς , είναι μόνο κάποια από αυτά, πέρα από τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις εθελοντικών οργανώσεων.

 

Μαίρη Κουτσελίνη, Καθηγήτρια στο τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστήμιου Κύπρου (διασκευασμένο)
 Κείμενο 2 

Η βελτίωση των ατομικών και κοινωνικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των νέων μας, καθώς και η καλλιέργεια energos polithsαισθημάτων κατανόησης και ανεκτικότητας προς άλλους πολιτισμούς είναι σήμερα κυρίαρχος στόχος κάθε σύγχρονης και πολιτισμένης κοινωνίας. Τα πιο πάνω συνοψίζουν την έννοια της Πολιτότητας, στην οποία στοχεύει η Ευρωπαϊκή οικογένεια, ορίζοντας τη σημασία της διαμόρφωσης του ενεργού πολίτη. Ενεργός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης, μια αυτόνομη προσωπικότητα με κριτική σκέψη και δημιουργική διάθεση, που συμμετέχει ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα. Ασκεί με συνέπεια τα δημοκρατικά του δικαιώματα και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις, επιδεικνύει αυτοσεβασμό και αλληλοσεβασμό, αποδέχεται τη διαφορετικότητα, εργάζεται ενάντια σε κάθε μορφή στερεοτύπων, συνεργάζεται για το κοινό όφελος, τη συνύπαρξη των ανθρώπων και των λαών χωρίς αισθήματα σοβινισμού, προκατάληψης και μισαλλοδοξίας. Ενδιαφέρεται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ενεργεί, παρατηρώντας τι συμβαίνει στην κοινωνία και παρεμβαίνει, σε συνεργασία με συμπολίτες του, με τις τοπικές αρχές, σε οργανωμένα σύνολα, όταν διαπιστώνει παρανομίες ή όταν εντοπίζει ένα πρόβλημα.

Από την ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου
 Κείμενο 3 

Αν μείνουνε τα πράγματα ως έχουν, Μπέρτολτ Μπρεχτ

Μα είστε χαμένοι,

αν μείνουνε τα πράγματα ως έχουν.

Φίλος σας είναι η αλλαγή

και σύμμαχός σας η αντίφαση.

Απ’ το μηδέν κάτι πρέπει να κάνετε.

Κι οι κραταιοί όμως μηδαμινοί να γίνουν.

Διώξτε αυτό που έχετε και κάνετε δικό σας

αυτό που σας αρνήθηκαν.

“Μτφρ: Διώνη Δημητριάδου”

ΘΕΜΑΤΑ

 ΘΕΜΑ Α 

Α1. Να αποδώσετε σε 90-100 λέξεις τα χαρακτηριστικά της ενεργού πολιτότητας, όπως προκύπτουν από τις τρεις πρώτες παραγράφους του Μη Λογοτεχνικού Κειμένου 1.

 Μονάδες 20 

 ΘΕΜΑ Β 

Β1. Να γράψετε από μία φράση του κάθε Μη Λογοτεχνικού Κειμένου που σας δίνεται, που να επιβεβαιώνει το περιεχόμενο των περιόδων που ακολουθούν.

1. Η εξάλειψη των στερεοτυπικών αντιλήψεων εμπίπτει στο πλαίσιο των δράσεων του ενεργού πολίτη.

2.  Βασική προϋπόθεση της πολιτότητας είναι η συμμετοχή στις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις.

3. Ο ενεργός πολίτης φροντίζει να ενημερώνεται για όσα συμβαίνουν γύρω του.

4.  Ο ενεργός πολίτης αντιδρά, όταν βλέπει να καταστρατηγείται το δικαίωμα ενός συμπολίτη του.

 Μονάδες 10 

Β.2.α. Να εντοπίσετε δύο διαφορετικά είδη τεκμηρίων στο Μη Λογοτεχνικό Κείμενο 1 (3 μονάδες), να επισημάνετε τον ισχυρισμό που ενισχύουν (2 μονάδες) και να τα αξιολογήσετε ως προς την πειστικότητά τους (4 μονάδες)

Β.2.β. Με ποιον τρόπο συνδέονται οι περίοδοι της δεύτερης παραγράφου του Μη Λογοτεχνικού Κειμένου 2; (3 μονάδες) Να χρησιμοποιήσετε κατάλληλες διαρθρωτικές λέξεις για να συνδέσετε τις περιόδους, αιτιολογώντας την εκάστοτε επιλογή σας. ( 3 μονάδες)

Μονάδες 15 

Β3. Ποιο είδος διατύπωσης (ονοματική ή ρηματική) επικρατεί στα υπογραμμισμένα σημεία των Μη Λογοτεχνικών Κειμένων που σας δίνονται; Πώς αυτή η επιλογή εξυπηρετεί την πρόθεση των συντακτών; Να τα μετασχηματίσετε στο αντίθετο είδος και να επισημάνετε την υφολογική διαφορά που έχει επέλθει με αυτόν τον μετασχηματισμό.

Μονάδες 10 
 Μονάδες 35 

 ΘΕΜΑ Γ 

Γ. Ποιες συμβουλές δίνει το ποιητικό υποκείμενο στον αναγνώστη που θέλει να λέγεται «ενεργός πολίτης» στο Λογοτεχνικό Κείμενο που σας δίνεται; (Κείμενο 3) Είναι κατά τη γνώμη σας επίκαιρες οι συμβουλές του; Να απαντήσετε σε ένα κείμενο 150- 200 λέξεων.
 Μονάδες 15 

 ΘΕΜΑ Δ 

Δ. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ενεργώ ως πολίτης», το σχολείο σας διοργανώνει μία Ημερίδα, στην οποία συμμετέχετε με μία δική σας εισήγηση που έχει δύο σκέλη. Στο πρώτο περιγράφετε τα χαρακτηριστικά του ενεργού πολίτη και στο δεύτερο προτείνετε δράσεις, με τις οποίες το σχολείο μπορεί να προετοιμάσει τέτοιου είδους πολίτες, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό το δημοκρατικό πολίτευμα.

 Μονάδες 30 

 

 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ

 ΘΕΜΑ Α 

Α1. Στο κείμενο αναφέρονται τα χαρακτηριστικά του ενεργού πολίτη. Καταρχάς, αυτός είναι υπεύθυνος, αλληλέγγυος και υπερασπίζεται έμπρακτα τα δικαιώματα των άλλων, όταν καταπατούνται. Έτσι, αποκτά ενεργητική στάση κι αυξημένο το αίσθημα της κοινότητας. Σε επίπεδο γνώσεων, πληροφορείται τα τεκταινόμενα κοντά και μακριά του και, κυρίως, αντιλαμβάνεται ότι τα κράτη έχουν χάσει το κοινωνικό τους πρόσωπο, με απότοκο να πλήττονται οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες και να γιγαντώνονται τα κοινωνικά προβλήματα. Σε επίπεδο στάσης, ο ενεργός πολίτης έχει θετικές απόψεις για τον εαυτό του και τους άλλους και με πράξεις αντιμάχεται τα στερεότυπα, διαμορφώνεται από τον άλλον και συμμετέχει ή απέχει συνειδητά από τις εξελίξεις.

 

 ΘΕΜΑ Β 

Β1.1. Κείμενο 1: «Μέσα σε αυτό τα πλαίσιο, η εξάλειψη των στερεοτύπων αποτελεί βασικό πυλώνα των στοιχείων και των ενεργειών που χαρακτηρίζουν τον ενεργό πολίτη» Κείμενο 2: «εργάζεται ενάντια σε κάθε μορφή στερεοτύπων»

2. Κείμενο 1: «Προϋποθέτει τη συμμετοχή»

Κείμενο 2: «που συμμετέχει ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα»

3.  Κείμενο 1: «Χρειάζεται ακόμη η γνώση της ευρύτερης κοινωνικής πραγματικότητας»

Κείμενο 2: «Ενεργός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης»

4. Κείμενο 1: «Όταν βλέπεις τον άλλο να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης/ περιθωριοποίησης/ κοινωνικής αδικίας και δεν διαμαρτύρεσαι, δεν συμμετέχεις, δεν διεκδικείς το δικαίωμά του, τότε αμφισβητείς και το δικό σου δικαίωμα»

Κείμενο 2: «και παρεμβαίνει, σε συνεργασία με συμπολίτες του, τις τοπικές αρχές, οργανωμένα σύνολα, όταν διαπιστώνει παρανομίες ή όταν εντοπίζει ένα πρόβλημα»

Β2. α. Η συντάκτρια του κειμένου στην προσπάθειά της να ενισχύσει την αξιοπιστία των λεγομένων της καταφεύγει στη χρήση τεκμηρίων. Ένα πρώτο είδος τεκμηρίου είναι η βιβλιογραφική παραπομπή (Edwards, 2004), η οποία επισημαίνει την πηγή προέλευσης της περιόδου που προηγείται και ενισχύει την αλήθεια του περιεχομένου της, σχετικά με τη θετική επενέργεια της αλληλεγγύης στην ανάπτυξη του αισθήματος της κοινότητας («η κοινωνική αλληλεγγύη καταπολεμά… και την αίσθηση του ανήκειν»). Με τη βιβλιογραφική παραπομπή αφενός η συντάκτρια επικαλείται τη λογική του αναγνώστη, επισφραγίζει επιστημονικά τα λεγόμενά της, αναδεικνύοντας τις επιστημονικές τις γνώσεις, αφετέρου προσδίδει κύρος σε όσα ισχυρίζεται και ύφος ακαδημαϊκό, ενισχύοντας έτσι την πειστικότητα και την αντικειμενικότητά τους.

Ένα ακόμη τεκμήριο που χρησιμοποιεί η συντάκτρια είναι το γεγονός της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των αδύναμων ομάδων, λόγω μείωσης των σχετικών κονδυλίων από τη μεριά του κράτους («η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής ευάλωτων… των απόρων, των ΑΜΕΑ κοκ»). Με το τεκμήριο αυτό η συντάκτρια ενισχύει τον ισχυρισμό της σχετικά με την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και την αδυναμία του να στηρίξει τους πολίτες και, περαιτέρω, τη θέση της για την αναγκαιότητα ο πολίτης να είναι ενήμερος για όσα συμβαίνουν γύρω του, προκειμένου να μπορεί να συνδράμει στην καταστολή τους. Η αναφορά σε αυτό το γεγονός είναι πειστική, καθώς πρόκειται για μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, γνωστή κι αποδεκτή από όλους τους αναγνώστες. Μέσω αυτής γίνεται και πάλι επίκληση στη λογική του αναγνώστη κι ο λόγος καθίσταται αξιόπιστος. Με τη χρήση των τεκμηρίων, εν γένει, η συντάκτρια ικανοποιεί την πρόθεσή της να πείσει.

Β2 β. Στην παράγραφο αυτή απουσιάζουν οι συνδετικές λέξεις και η συνοχή εξασφαλίζεται νοηματικά, καθώς στη δεύτερη και την τρίτη περίοδο εννοείται το ίδιο υποκείμενο στα ρήματα με αυτό των ρημάτων της πρώτης, δηλαδή, ο «ενεργός πολίτης» [(ο ενεργός πολίτης) ασκεί με συνέπεια… επιδεικνύει… ενδιαφέρεται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ενεργεί…»)]

Οι περίοδοι μεταξύ τους συνδέονται με σχέση προσθήκης. Κατά συνέπεια, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε στην αρχή της δεύτερης περιόδου τη διαρθρωτική λέξη «Επίσης» και στην αρχή της τρίτης περιόδου τη διαρθρωτική λέξη «Επιπλέον».

Β.3. Στα σημεία που υπογραμμίζονται επικρατεί η ονοματική διατύπωση. Με την επιλογή αυτή οι συντάκτες προσδίδουν επισημότητα στον λόγο τους και τον καθιστούν πιο σύνθετο από τη στιγμή που η ονοματική διατύπωση εμπεριέχει και την εκάστοτε διαδικασία και το αποτέλεσμά της. Παράλληλα, ο τόνος του κειμένου καθίσταται σοβαρός κι επίσημος. Στην πρώτη περίπτωση (Κείμενο 1) αναδεικνύεται η σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και στη δεύτερη (Κείμενο 2) η σοβαρότητα των στόχων που πρέπει να επιδιώξει κάθε πολιτισμένη κοινωνία.

Τροπή σε ρηματική διατύπωση:

(Κείμενο 1) με συνέπειες να εξαθλιωθούν περαιτέρω αυτοί και να οξυνθούν τα αισθήματα ξενοφοβίας και ρατσισμού.

(Κείμενο 2) Το να βελτιωθούν οι ατομικές και κοινωνικές ικανότητες και δεξιότητες των νέων μας, καθώς και το να καλλιεργηθούν αισθήματα κατανόησης και ανεκτικότητας προς άλλους πολιτισμούς είναι σήμερα κυρίαρχος στόχος κάθε σύγχρονης και πολιτισμένης κοινωνίας.

Με τον μετασχηματισμό της διατύπωσης σε ρηματική ο λόγος κατέστη πιο εύληπτος και άμεσος, ζωηρός και δραστικός. Λόγω του πλήθους των παρεπομένων που διαθέτει το ρήμα (πρόσωπο, αριθμός, χρόνος, ποιόν, τροπικότητα, διάθεση φωνή), δίνονται περισσότερες πληροφορίες και το μήνυμα είναι ακριβέστερο και σαφέστερο.

 ΘΕΜΑ Γ 

Το ποιητικό υποκείμενο επιχειρεί να παροτρύνει τον αναγνώστη να καταστεί ένας «ενεργός πολίτης», που θα αναλάβει το μεγάλο εγχείρημα της αλλαγής των πραγμάτων. Απευθύνεται στον αναγνώστη σε β΄ ενικό πρόσωπο («είστε, να κάνετε, διώξτε»), προκειμένου με άμεσο τρόπο να τον παρακινήσει σε δράση και σε ανάληψη ευθυνών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση εγκυμονούν κίνδυνοι («μα είστε χαμένοι»). Προσπαθεί να τον ενθαρρύνει, παρουσιάζοντας ως βοηθούς του την αλλαγή και την αντίφαση, οι οποίες προσωποποιούνται, για να καταστεί πιο δραστική η συμβολή τους στον αγώνα («Φίλος σας είναι η αλλαγή/ και σύμμαχός σας η αντίφαση»). Υπενθυμίζει ότι βασικός σκοπός είναι η κατάλυση κάθε εξουσίας που δεν μεριμνά για τους πολίτες, γεγονός που αισθητοποιείται δυναμικά μέσω της αντίθεσης «Κι οι κραταιοί όμως μηδαμινοί να γίνουν». Οι προστακτικές «Διώξτε» και «κάνετε» συνθέτουν το τελικό μήνυμα του ποιητικού υποκειμένου, το οποίο επικεντρώνεται στο ότι κάθε ενεργός πολίτης δεν πρέπει να συμβιβάζεται με αυτό που του προσφέρεται όταν αυτό είναι νοσηρό, αλλά να διεκδικεί όσα του αξίζουν («και κάνετε δικό σας/ αυτό που σας αρνήθηκαν»). Προσωπικά, θεωρώ ότι το μήνυμα του ποιήματος είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, αφενός γιατί η σύγχρονη κοινωνικοπολιτική κατάσταση είναι νοσηρή και επιβουλεύεται την υγεία και την πρόοδο των πολιτών, αφετέρου γιατί οι πολίτες σήμερα αποδεικνύονται περισσότερο παθητικοί από ποτέ. Έχουν αποδεχτεί την υπάρχουσα τελματώδη κατάσταση και δεν διεκδικούν «αυτό που τους αρνούνται».

 ΘΕΜΑ Δ  

Αγαπητό κοινό,

Αυτή η ημερίδα αποτελεί μέρος της ευρύτερης δράσης που τιτλοφορείται «Ενεργώ ως πολίτης», μέσω της οποίας το σχολείο μας επιθυμεί να ενισχύσει τις πολιτικές δεξιότητές μας, ώστε να αποτελέσουμε σύντομα χρήσιμα μέλη της κοινωνίας και να συντελέσουμε στην πρόοδό της. Ξεκινώντας την εισήγησή μου, θα εστιάσω στο περιεχόμενο της φράσης «ενεργός πολίτης» και στη συνέχεια θα επισημάνω δράσεις με τις οποίες το σχολείο θα μπορούσε να επιτύχει τον παραπάνω στόχο του.

Καταρχάς, ενεργός πολίτης είναι αυτός που γνωρίζει κι αντεπεξέρχεται στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις του απέναντι στο κράτος. Αναλυτικότερα, αυτός που αξιοποιεί τις κρατικές παροχές ή/και τις διεκδικεί όταν τις στερείται. Υπακούει στον νόμο, δείχνοντας εμπιστοσύνη στους εκπροσώπους του, χωρίς να καταφεύγει σε «δόλια» μέσα, για να ικανοποιήσει ιδιοτελείς σκοπούς. Ταυτόχρονα, ενημερώνεται για το πολιτικό σκηνικό τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό και οικουμενικό επίπεδο, διυλίζει με κριτικό τρόπο τα δεδομένα, ασκεί με προσοχή το εκλογικό του δικαίωμα και σέβεται το αποτέλεσμά του.

Ταυτόχρονα, ένας πολίτης που θέλει να λέγεται «ενεργός» οφείλει να κατανοήσει ότι συνυπάρχει με τον άλλον και εξαρτάται από αυτόν. Συνεπώς, προστατεύοντας τον άλλον, προστατεύει τον ίδιο του τον εαυτό. Είναι, λοιπόν, μέρος των υποχρεώσεών του να αντιμάχεται όποιον υπονομεύει τα συμφέροντα των αδύναμων, και να εξαλείφει τα υπάρχοντα στερεότυπα, καθώς είναι πολύ εύκολο κάποια στιγμή να γίνει και ο ίδιος θύμα τους. Στο ίδιο πλαίσιο, ο ενεργός πολίτης προστατεύει το φυσικό περιβάλλον κι απαιτεί κι από τον άλλον την ίδια συμπεριφορά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ασφαλούς κληροδότησής του στις επόμενες γενιές.

Για τη διαμόρφωση τέτοιων πολιτών το σχολείο -πέρα από ημερίδες σαν τη σημερινή- οφείλει να εντάξει στην καθημερινότητά του δράσεις ευαισθητοποίησης κι εθελοντισμού. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Οι μαθητές οφείλουμε να εμπλακούμε σε δράσεις υποστήριξης συμπολιτών που το έχουν ανάγκη (ανθρώπων τρίτης ηλικίας, ΑΜΕΑ, άπορων συμπολιτών) και να συμβάλουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Μέσω των μαθητικών κοινοτήτων μας και σε συνεργασία με τα άλλα σχολεία της πόλης, μπορούμε να αναλάβουμε την πρωτοβουλία για την καθαριότητα ή τον εξωραϊσμό διάφορων σημείων του τόπου μας και να καταθέσουμε ιδέες για να προσελκύσουμε τουρίστες, δίνοντας έτσι πνοή και στην επαρχία! Τέλος, πιστεύω ότι το σχολείο οφείλει να φροντίσει για την ενημέρωσή μας για τα τρέχοντα πολιτικά θέματα και να επενδύσει σε συζητήσεις που προβληματίζουν και οδηγούν σε γόνιμους διαλόγους.

Αγαπητοί ακροατές,

Κλείνοντας, θα ήθελα να υπενθυμίσω την αριστοτελική θέση που θέλει τον άνθρωπο να είναι από τη φύση του «πολιτικό ον». Κάθε απομάκρυνση από αυτήν την ιδιότητα υπονομεύει την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. Για αυτό, χρέος κάθε σχολικού οργανισμού είναι η διαμόρφωση ενεργών πολιτών, που επιστρέφουν στη φύση τους, για να διεκδικήσουν το μέλλον τους!

Σας ευχαριστώ πολύ!